Frumusețea ascunsă a Galațiului

Am ajuns în Galați prima data acum 9 ani. Eram tare emoționată, urma să o cunosc pe mama celui care, un pic mai târziu, a devenit tată drag pentru Em.

Galațiul a devenit atunci casa mea de departe. Era locul în care eram mereu primiți cu un zâmbet, cu brațele deschise și în miros de cozonac. Era singurul loc unde dormeam până târziu și de unde ne întorceam întotdeauna cu câteva kilograme în plus.

Anul acesta a fost prima data când am privit Galațiul din alt unghi, al călătorului curios să găsească locuri și experiențe de care te poți bucura împreuna cu copiii. Și ce am găsit nu ne-a înșelat asteptările.

Prima destinație a fost Grădina Botanică, un parc frumos în care poți să te pierzi în voie. În aprilie, când am fost noi nu erau înfloriți trandafirii, îmi imaginez că sunt o minunăție în sezon. În interiorul Grădinii este Muzeul de Știinte naturale, cu tot felul de exponate interesante și prezentări interactive foarte faine pentru copii mai măricei.

IMG_5073

Grădina Japoneză

În clădirea cu muzeul este și un acvariu măricel, unde am găsit găsit de la crapi, moruni și nisetrii, pâna la piranha, peștele inorog sau peștele clown. Auzeam în jurul meu numai ”Uiteeee, Neeemo și Dory!”. Tot pentru copii mai măricei, au și un cinematograf 3D, un observator și un planetariu. Se poate ajunge peste tot cu căruciorul, mai puțin la ultimul etaj, unde este Observatorul.

Em a fost încântată de experiență, am luat-o în brațe și se uita foarte curioasă la toate exponatele, cred că cel mai mult i-a plăcut să urmărească peștisorii după care își intindea mânuțele neîndemânatice.

Un alt loc ce nu trebuie ratat este faleza din Galați. De pe faleză poți să vezi șantierul naval, portul și bacul ce traversează Dunărea. În jurul nostru, oameni de toate vârstele, cu role, pe biciclete sau la plimbare. Faleza are 3 kilometri, este destul de lungă și se poate lăsa frigul pe seară. Deja spre finalul plimbării noastre fata devenise morocănoasă, era obosită și probabil îi era și un pic frig. Așa ca am mers în pat vioi spre casă, cea mai mare parte a drumului in brațele mele, unde se liniștea instant. Am trecut prin parcul Viva, unde este un bazin cu pești colorați. Păcat ca deja era întuneric și nu am apucat să vedem prea multe.

În următoare zi am fost la pădurea Gârboavele la 24 de kilometri de oraș. În mod obișnuit se pot vizita Grădina Zoologică și Muzeul Satului, fiind însă luni erau închise așa că am trecut mai departe și mers la complexul Stejarul. Fiind o zi de luni mohorâtă, eram singuri pe acolo.

IMG_4016

Complex Stejarul

Locul este amenajat cu multe spații și mese pentru grătare. Și complexul Stejarul merită vizitat,  când e mai cald poți să te bucuri de o baie în piscină sau să bei o cafea la terasă. Noi am preferat să fugim un pic de civilizație, așa că am luat-o la pas pe una din potecile din pădure. Potecile sunt bine semnalizate, nu ai cum sa te pierzi. Am trecut pe lângă o iesle, semn că cineva se ocupă de ierbivorele din zonă. Am văzut șopârlițe, fluturi, chiar și un șarpe. Ne-am așezat în fund în iarba verde și am admirat macii albi. Am inspirat adânc și ne-am luat porția de natură și de liniște, spre încântarea domnișoarei, care prindea firele de iarbă în mână și vroia să le ronțăie. Ne-am mobilizat cu greu să ne întoarcem spre oraș, mai ales că ne bucuram și de câte o rază răzleață de soare.

Orașul are și câteva locuri mai deosebite unde poți să mănânci împreună cu prichindeii pofticioși.  Pe faleză poți să mănânci chiar pe Dunăre, pe unul din vapoarele transformate în restaurant. Noi am servit un desert pe vasul Malnaș.

Un alt loc ce nu ar trebui ratat este restaurantul din turnul televiziunii, Perla Dunării. La o înălțime de 110 de metri poți savura o masă gustoasă, admirând în același timp Galațiul de sus. Noi am fost pe la apus, așa că am putut să vedem priveliștea atât pe lumină cât și pe întuneric, în timp ce înfulecam o clătită cu înghețată și banane.

Un alt loc interesant și pentru părinți și pentru pitici este Corabia Piraților. Decorat într-un stil foarte original, când intri simți că ai ajuns într-o altă lume, și te aștepți să te întâlnești cu piratul Barbă-Neagră sau cu ”mai modernul” Jack Sparrow.  Poți să iei masa în interiorul unei corăbii, poți să admiri sirenele pe pereți și harta lumii de pe tavan. Supriza plăcută a fost că aveau scaun de masa pentru copii, din lemn, micul nostru pirat s-a simțit tare bine.

Cam atât am apucat să exploram în Galați. Am mai lăsat și alte locuri frumoase, pentru aventuri viitoare – Grădina Senzorială , Muzeul Satului și Grădina Zoologică din Pădurea Gârboavele și castrul roman Barboși-Tirighina. Vom continua și în următoarele călătorii să descoperim frumusețea ascunsă a Galațiului.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s