Mica exploratoare de la Scărișoara

De la Scărișoara am niște amintiri tare dragi, aveam vreo 7 ani când am fost cu ai mei în vacanță în zonă. Mi s-a părut atunci atât de mare și intimidantă intrarea în ghețar, nu semăna cu nimic din ce văzusem până atunci. Era intrarea într-o altă lume, ascunsă în burta pământului. A fost cu atât mai interesant cu cât pe atunci peștera nu era electrificată, vizitatorii primeau câte un opaiț cu ulei. Acel moment de fascinație a contribuit cu siguranță la dragostea mea viitoare pentru călătorii.

Am revenit cu Em 24 de ani mai târziu. Am privit de data aceasta toată experiența cu ochi de adult. A fost la fel de interesant, dar peștera mi s-a părut mai mică și eram mai degrabă stresată să nu alunec cu fata, care stătea în marsupiu.

În același loc, la distanță de 24 de ani

Către Șcărișoara sunt 2 drumuri. Unul nou, mai scurt dar îngust, de nu aveau loc două mașini una pe lângă cealaltă. Și unul vechi, mai lung și frumos prin Cheile Ordâncușii.

Noi nu știam în ce ne băgăm, așa că am mers după GPS, pe drumul scurt. Senzații tari, ace de păr, înclinație mare, șoseaua îngustă și șofer începător. Cred că am slăbit 5 kilograme pe acel drum de 30 de minute. Lucian a fost șoferul desemnat- el are permis moto de 7 ani, însă și-a luat B-ul cu o lună înainte de concediu.

În fine, am ajuns cu bine sus, am lăsat mașina în parcare și am mai urcat 20 de minute la picior până la intrarea în ghețar. Drumul frumos, prin pădure. Pe stânga și pe dreapta erai îmbiat de vânzători cu tot felul de bunătăți – siropuri, dulcețuri, afinate. Eu am luat de curiozitate un borcan de miere de brad.

Când am ajuns la intrarea în Scărișoara, de abia coborîse un grup, așa că a trebuit să așteptăm să iasă. Se intră printr-un fel de turnichet, în grupuri de 25-50 de vizitatori. Deși noi am fost într-o zi de miercuri, era destul de aglomerat. Nici nu vreau să îmi imaginez cum e în weekend, atunci clar nu recomand vizitarea cu copii.
M-am grăbit să îmbrac fata și să o pun în marsupiu, dar am mai așteptat ceva timp în fața intrării, de ne-am încins amândouă. Am intrat într-un final, am coborît cele 270 trepte și am ajuns intr-o sală mare, cu gheață pe jos și pasarele prin locurile vizitabile. Impresionant, din păcate pozele nu cuprind măreție locului.

IMG_6113

Treptele pe care am coborît

IMG_6114

Vedere de sus

Em s-a uitat curioasă la peisajul care se schimba în jurul nostru pe măsură ce coboram cei 48 de metri, până când am ajuns jos unde erau zero grade. Spre încântarea ei, a fost băgată în seamă de turiștii din jur, care ne-au urat să ajungă o exploratoare de talia lui Emil Racoviță. Amuzant a fost când a început să vorbească în bebelicească în peșteră, într-o sală cu ecou puternic, de ne-a auzit tooot ghețarul.

IMG_6126

IMG_6140

Am urcat treptele care mi s-au părut mai multe  decât la coborâre. Din fericire este balustradă pe tot traseul, dacă te ții și te uiți pe unde mergi, nu ai ce să pățești.
Pe drumul de la intrarea la Scărișoara până la mașină am cumpărat magneți și am mâncat plăcinte moțești cu afine și brânză. Am hotărât că nu ne mai întoarcem pe drumul groazei, așa că am întrebat de cealaltă rută de întoarcere, prin cheile Ordâncușii și pe lângă peștera Poarta lui Ionele. Mare baftă am avut, nici nu am urcat bine în mașină, ca a pornit o ploaie torențială de nu vedeai la 3 pași în față.

Ce se întâmplă când ești în creierii munților și plouă? Pierzi semnalul la GPS, așa că dacă nu ai și o hartă tipărită, e posibil să orbecăi până dai de drumul pe care îl cauți tu. Următoarea destinație a fost localitatea Beliș, la 80 de kilometri de Scărișoara, pe care am găsit-o în cele din urmă.

În episodul următor vă povestesc cum a fost când am ajuns acolo, morți de foame, ca să aflăm că nu există nici magazine, nici restaurante deschise. Asta, împreună cu prima febră a lui Em, m-a determinat să nu am sentimente prea bune legate de zonă, în ciuda frumuseții peisajului.

DSC04552

La începutul drumului  către Scărișoara

DSC04557

Prin ploaie, spre următoarea destinație – Beliș

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s